Spiritualiteit; eigenlijk heel simpel

“Het is dus eigenlijk heel simpel”

Deze uitspraak komt van één van de deelneemsters tijdens de retraite van Shuem in Spanje . Net als veel andere mensen die we bij Shuem ontvangen, had ze reeds vele workshops en cursussen gevolgd in het alternatief-therapeutisch-spirituele circuit. En alhoewel ze daar met veel plezier van had genoten, was nog niet helder dat spiritualiteit eigenlijk heel simpel is.

Want dat is het! Voor spiritualiteit hoef je niet op je kop te staan, je emoties uit te acten, met je voeten te stampen of wat dan ook. Als je dat leuk vindt, is er natuurlijk niets mis mee, maar in de optiek van Shuem kan het eenvoudiger.

Het beginpunt is altijd jouw aandacht: het vrij maken en het verschuiven van je aandacht van de inhoud van bewustzijn, naar bewustzijn an sich.

De inhoud van je bewustzijn, zijn al die gedachten, gevoelens en zorgen die je hele wezen lijken te vullen. Zeker als de omstandigheden veel van je vragen, kunnen gedachten en gevoelens zulke grootse vormen aannemen, dat ze je overweldigen. Er lijkt dan geen uitweg meer te zijn; gedachten tollen door, spanning en stress nemen toe, we slapen slecht, worden kribbig. Als je niet oppast ontstaat een vicieuze cirkel die je naar beneden trekt. Dit klinkt misschien een beetje zwaar, maar ik vermoed dat je wel weet wat hier bedoeld wordt – tenslotte ervaart iedereen perioden waarin het even tegen lijkt te zitten en alle zeilen bijgezet moeten worden.

Bewustzijn an sich – en dat ben je dus net zo goed! – is een heel ander verhaal. Bewustzijn IS. Bewustzijn hoeft nergens naar toe en is rustig en tevreden in zichzelf. Het is ruimtelijk en helder en geeft vertrouwen en rust. Door je aandacht te verschuiven naar bewustzijn an sich, ontstaat bovendien een veel ruimer perspectief op de inhoud met al die gedachten en gevoelens. Het is alsof je een dorp of stad opeens vanuit de lucht beziet en heel andere inzichten krijgt over de structuur ervan, hoe je er je weg in vindt en hoe je knelpunten op kunt lossen.

En dat is het! Meer is er eigenlijk niet. Maar het werkt als een tierelier!

Behalve dan natuurlijk de vraag ‘hoe doe ik dat?’

Uiteraard zijn alle cursussen en activiteiten bij Shuem erop gericht je hierbij te helpen. Want, alhoewel eenvoudig, blijkt het niet altijd gemakkelijk en vraagt het wat inzet om deze verschuiving te maken. De basis is echter heel simpel. Zo simpel dat je het misschien moeilijk kunt geloven. Toch kun je alvast een begin maken en als je dit regelmatig doet, zul je al verschil kunnen opmerken:

Voel je voeten op de grond!

Puur en alleen het gevoel van je voeten op de grond. En iedere keer als er een gedachte komt, of een gevoel, dat je aandacht wil kapen, dan laat je dat gewoon gaan en richt jij je aandacht op het gevoel van je voeten op de grond.

Bovenstaand is het uitgangspunt van alle trainingen en activiteiten bij Shuem. Met name de online cursus Aandachttraining biedt een stevige basis om hier zelf mee aan de slag te gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.