Geestelijke hygiëne

We vinden het vanzelfsprekend aandacht te besteden aan onze hygiëne. Niet alleen staan we vrijwel dagelijks onder de douche; er zijn ook vele artikelen die we kunnen kopen om ons lichaam schoon te houden. Sommigen gaan een stap verder en besteden ook aandacht aan de innerlijke hygiëne van het lichaam, bijvoorbeeld door te kuren, te vasten, of gewoon door op te letten wat we eten. Geestelijke hygiëne is vaak echter een ondergeschoven kindje. Dit terwijl algemeen bekend is dat de geest grote invloed heeft op het lichaam en hoe we ons voelen en daarmee op hoe we ons leven ervaren, ons geestelijke welzijn.

Door onze geestelijke hygiëne te verwaarlozen, blijven we vaak lange tijd rondlopen met gevoelens van wrok, kwaadheid, angst, onzekerheid en gepieker. Gevoelens met bijbehorende gedachtenstromen die zich blijven opdringen en waar we, zelfs als we dat niet willen, aan blijven vasthouden.

Geestelijke hygiëne gaat over het loslaten hiervan, zodat al die gedachten en gevoelens tot rust komen en de geest zich weer vrij kan bewegen. In een documentaire over het soefisme op Youtube werd dit mooi geïllustreerd. Het beeld zoemde in op een Indiase man die werkt in de leerlooierij. Dagelijks staat hij vele uren tot aan zijn borst in het water om enorm zware stukken leer te bewerken. De man vertelt dat het werk erg zwaar is en weinig aantrekkelijk. “Maar”, zo zei hij,”iedere dag weet ik dat er vanavond een ritueel is waarin ik de diepe verbondenheid met het goddelijke ervaar en dat maakt dat ik dit werk vol kan houden.”

Alle activiteiten bij Shuem zijn erop gericht je te helpen jouw geestelijke hygiëne te onderhouden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.