De rol van Aandacht bij Loslaten

‘Laat het oude los’ is een veelgehoorde uitspraak in het land van (alternatieve) therapie, spiritualiteit en wellness. Door wat geweest is los te laten, kom je meer in het nu, sta je open voor nieuwe inspiratie en perspectieven en kun je makkelijker meestromen in wat het leven voor je in petto heeft. De vraag blijft vaak hoe je dat doet, loslaten?

Als we graag iets los willen laten, is dat meestal een onderwerp dat ons aangrijpt en waar we ons sterk verbonden mee voelen. Vooral als er sterke emoties meespelen, blijven je gedachten en gevoelens rondjes draaien rondom de gebeurtenis – een innerlijke monoloog die doorgaat of je dat nu wilt of niet.

Om hier verandering in te brengen, ligt de sleutel in aandacht. Dat wat jij aandacht geeft, dat groeit. Veelal hebben we in de Westerse zienswijze het idee dat als we iets willen loslaten, we het eerst moeten analyseren en begrijpen. Vanuit de werking van aandacht gezien betekent dit dat je heel veel aandacht geeft aan dat wat je als een probleem ervaart. Je grijpt het dus eigenlijk met beide handen vast – de tegenovergestelde beweging van loslaten. Om los te laten is een andere beweging nodig; door je aandacht vrij te maken, kunnen alle emoties en gedachten tot rust komen en verschuiven ze langzaamaan als vanzelf naar de achtergrond. Geloof je dat niet direct? Denk dan eens aan iemand – of misschien heb je het zelf meegemaakt – die enorm in de put zat en plots een nieuwe liefde tegenkwam. De aandacht van die persoon verschuift volledig; eerst werd alle aandacht opgeslokt door de problemen en bestond er vrijwel niets anders meer. Doordat die aandacht verschuift naar de nieuwe liefde, verdwijnt dat wat eerst een probleem was naar de achtergrond en heeft daardoor veel minder grip op je.

Nu gebeurt het niet altijd dat als je in de put zit, er een nieuwe liefde opduikt. Je kunt je aandacht echter ook trainen; jezelf trainen om niet continu met iedere impuls en gedachte mee te gaan, maar een stabiele basis in jezelf bouwen waar je altijd naar terug kunt keren.

En als je er echt niet uit komt, dan kan healing je dat zetje geven waardoor je uit de cirkel van problemen kunt stappen en vanuit een helder perspectief je leven weer vorm kunt geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.