Creëren wij zelf onze problemen?

Iedereen ervaart van tijd tot tijd wel ‘problemen’. Tenminste, het zou nauwkeuriger zijn te zeggen dat iedereen weleens te maken krijgt met ‘lastige situaties’. Het verschil tussen deze woorden lijkt miniem, maar toch is er een wereld van verschil.

Stefan werkt in zijn lessen veel met aandachttraining; het terugbrengen van jouw aandacht en energie in het huidige moment, daar waar jouw leven zich nu afspeelt. De oefeningen zelf zijn behulpzaam om meer rust te ervaren, minder te piekeren et cetera, maar ook kan concentratie een opstap zijn naar meditatie.

Tijdens één van deze lessen kwam de vraag of al deze oefeningen en ook meditatie je niet passief maken? Het antwoord is eigenlijk ‘juist niet!’ Het maakt je namelijk efficiënter.

Stel dat je aan de late kant bent voor de trein en je besluit dat je gaat rennen in een poging de trein toch te halen. Dat kan op twee manieren:

Heel vaak gaan we rennen en laten daarbij onze gedachten op volle toeren draaien over de consequenties als we het niet redden. Ga ik die afspraak missen? Moet ik iemand bellen? En ‘dit komt echt niet uit!’

Het is ook mogelijk te rennen zonder al die gedachten. In dat geval focus jij jouw energie op één ding, namelijk het halen van de trein. Grote kans dat je hiermee een fractie sneller zult zijn dan als je ondertussen aan het piekeren bent. Wellicht net die fractie die maakt dat je de trein haalt.

Het is slechts een voorbeeld, maar het verschil moge duidelijk zijn. Bovendien is het van toepassing op iedere situatie. Welke lastige omstandigheid je ook tegen komt: jij maakt het verschil in hoe je ermee omgaat. Als je het zorgen maken en piekeren wat meer achterwege kunt laten, blijkt vaak dat situaties veel minder problematisch zijn dan je zou denken.

Even voor de zekerheid: Hiermee wil ik niet zeggen dat sommige situaties zeer ernstig of zwaar te verteren zijn. Het gaat erom bewust te worden dat wij zelf bepalen hoe wij ermee om gaan.